Vergelijk asbestattest offertes

Ontvang tot 5 offertes van specialisten in uw regio en bespaar tot 40%

Gratis & vrijblijvend
Vergelijk & bespaar

Wanneer heb ik een asbestattest nodig?

Een asbestattest is verplicht bij elke overdracht van een gebouw naar een nieuwe eigenaar, indien het gebouw gelegen is in Vlaanderen, dateert van voor 2001 en groter is dan 20 m². Hier leest u of uw type overdracht ook valt onder de huidige asbest attest verplichtingen.

INHOUDSTAFEL

Asbestattest bij verkoop

Een asbestattest is verplicht bij elke overdracht van een gebouw naar een nieuwe eigenaar, indien het gebouw (of delen hiervan) dateert van voor 2001 en groter is dan 20 m². Dit is dus zeker het geval bij een verkoop. Indien u bij het sluiten van een verkoopovereenkomst niet over een asbestattest beschikt, zal de verkoop niet kunnen doorgaan.

Asbestattest bij schenking

Ook bij een overdracht van een woning via schenking is een asbestattest verplicht en zal u dus via het attest de nieuwe eigenaar op de hoogte moeten brengen van de asbestveiligheid van het gebouw. Het maakt daarbij geen verschil of de schenking handelt over de volle eigendom of niet. Ook bij schenking van alleen het vruchtgebruik of alleen de naakte eigendom is een attest verplicht. Een uitzondering op deze regel is een erfenis.

Asbestattest bij een nieuwe mede-eigenaar

Een asbestattest is nodig telkens er een overdracht is naar een nieuwe eigenaar of een zakelijk rechthouder toetreedt. Wanneer aandelen in een gebouw(deel) worden verkocht aan een nieuwe mede-eigenaar, is een asbestattest dus ook verplicht. 

Asbestattest bij renovatie

Bij bepaalde sloop-, ontmantelings- en renovatiewerken moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Een verplicht onderdeel van het vergunningsaanvraagdossier is het sloopopvolgingsplan (vroeger: sloopinventaris) dat een overzicht van aanwezige afvalstoffen bevat. Eén van die potentiële afvalstoffen is asbest. Die wordt voor het sloopopvolgingsplan in kaart gebracht aan de hand van een destructieve asbestinventaris, die alle asbesthoudende materialen in een gebouw in kaart brengt. Dit is dus niet helemaal hetzelfde als een asbestattest, wat het resultaat is van een niet-destructieve asbestinventarisatie en enkel de rechtstreeks waarneembare asbesthoudende materialen in kaart brengt. Beide asbestinventarisaties worden uitgevoerd door een asbestdeskundige inventarisatie (ADI).

Asbestattest bij afbraak

Bij afbraak of sloop van een gebouw gelden dezelfde regel als bij renovatie. Ook bij sloop moet er in de meeste gevallen een omgevingsvergunning aangevraagd worden, als deel waarvan er een sloopopvolgingsplan wordt opgesteld. Voor dat sloopopvolgingsplan moet alle aanwezige asbest in een gebouw in kaart gebracht worden aan de hand van een destructieve asbestinventaris. Dit is dus niet helemaal hetzelfde als een asbestattest, wat het resultaat is van een niet-destructieve asbestinventarisatie en enkel de rechtstreeks waarneembare asbesthoudende materialen in kaart brengt. Beide asbestinventarisaties worden uitgevoerd door een asbestdeskundige inventarisatie (ADI). Op basis van een destructieve inventaris kan een asbestdeskundige een asbestattest opmaken. 

Andere situaties

Indien u twijfelt of u een asbestattest nodig heeft, hanteer dan de volgende regels: Een asbestattest is verplicht bij elke overdracht van een gebouw naar een nieuwe eigenaar, indien het gebouw (of delen hiervan) dateert van voor 2001 en groter is dan 20 m², tenzij bij een erfenis of onteigening. Dit omvat de overdracht van het recht van vruchtgebruik, een erfpacht, een opstalrecht of een ander zakelijk gebruiksrecht.

Wanneer heb ik GEEN asbestattest nodig?

Er zijn in beperkte mate uitzonderingen voor het voorleggen van een asbestattest. Hieronder bespreken we de situaties waarbij een asbestattest niet verplicht is.

Asbestattest bij erfenis

In het geval van een erfenis of nalatenschap spreekt men niet van een overdracht. In dit geval is een asbestattest dan ook niet verplicht.

Asbestattest bij onteigening

Onteigening is een rechtsmiddel waarbij de overheid bezit neemt van onroerende goederen die nodig zijn om werken van openbaar nut uit te voeren. In het geval van een onteigening spreekt men niet van een overdracht en is een asbestattest dus niet verplicht.

Asbestattest bij verhuur

Indien u een eigendom, zoals bijvoorbeeld een appartement, verhuurt, hoeft u geen asbestattest aan te vragen. Dit zal pas verplicht zijn vanaf 2032. Indien u om een of andere reden over een asbestattest beschikt, bent u wel verplicht om een kopie te bezorgen aan uw huurder(s).

Andere uitzonderingen voor het asbesttatest

Een asbestattest is nodig telkens er een overdracht is naar een nieuwe eigenaar of er een zakelijk rechthouder toetreedt. Is er geen sprake van een nieuwe eigenaar, dan is er geen asbestattest nodig. Zo zal een asbestattest niet nodig zijn als een mede-eigenaar zijn aandelen in een gebouw verkoopt aan een ander mede-eigenaar. Er is in dat geval namelijk geen sprake van een nieuwe eigenaar.

Laatste update
27 april 2024
Schrijver Pieter Gijsels van de website Asbestattestoffertes.
Geschreven door
Pieter Gijsels
Schrijver Rob Ceulemans van de website Asbestattestoffertes.
Geverifieerd door
Rob Ceulemans
Vergelijk asbestattest offertes
Vergelijk snel 5 offertes
Gratis & vrijblijvend
Vergelijk & bespaar
Geen verplichtingen
Hoe het werkt
1
Enkele vragen omtrent de woning, in 1 minuut ingevuld
2
Ontvang vrijblijvende en gratis offertes van gecertificeerde asbestdeskundigen
3
Vergelijk offertes en kies de beste optie voor u